Opnames Oog TV en Fokker E3 schaal 1:3

, ,

Op zaterdag 16 maart was het druk voor een zaterdagochtend. Deze ochtend kwam Oog TV op bezoek om opnames te maken voor een reportage van onze stichting en werd er een Fokker E3 schaal 1:3 gebracht. Marijn en Merijn hebben de Fokker E3 aangeboden voor studiedoeleind en een nieuw onderdak. Wat een dag, blij zijn we er mee!

Na wat email verkeer met Marijn, was er een dag gepland om de Fokker E3 langs te brengen. Het radiografische toestel stond op zolder bij een kennis van Merijn, wachtend op een nieuwe bestemming. Het 1:3 schaalmodel van de Fokker helpt met de bouw van ons eigen Helpman 1, schaal 1:3. Het heeft dezelfde bouw- en besturingstechniek.
Marijn is Nederlands kampioen aerobatic vliegen met radiografische vliegtuigen. Hij heeft zelf een 1:3 schaalmodel ontworpen en gebouwd van een bestaand aerobatics vliegtuig de Sukhoi 26MX voor het aerobatics demo team Dutch Rush. Met dit vliegtuig en Marijn zijn kennis zijn we een stap dichter bij onze droom om de Helpman 1 te realiseren.

Oog TV reportage, uitgezonden op 21 maart 2024.

In de weken ervoor kwamen we in contact met Oog TV, ze wilden graag een item maken over onze stichting en de voortgang van het vliegtuigproject. Of we ook iets konden laten zien tijdens de opnamen, werd er gevraagd tijdens ons eerste telefoongesprek. Nou dat treft, we krijgen een 1:3 schaalmodel van de Fokker E3 en we kunnen ook vragen of de kleinzoon van de originele vliegtuigbouwer iets wil vertellen. Daarnaast hebben we een mal waarmee we de 1:1 schaal mock-up gaan bouwen. Dat aanbod klonk als muziek in de oren van de journalist. Al gauw vond hij een cameraman en werd op de zaterdagochtend van 16 maart én opnamen gemaakt én een prachtig vliegtuig gebracht, met een inspirerend verhaal van Emile Koopmans en Herman Kuis. Hoe mooi kunnen dingen samen lopen? Om vleugels van te krijgen!

Merijn en Martin, met de romp van de Fokker E3
Emile zit “in” de Helpman 1 klaar (vloertekening), voor t interview met Oog TV.
De Fokker E3 gemonteerd