Tweede Partnerbijeenkomst bij Hanze Makerspace

,

Op 23 januari vond de tweede partnerbijeenkomst plaats bij onze partner de Hanze Makerspace. Deze meeting is de plek voor onze partners en leden om elkaar te spreken, nieuwe inzichten uit te wisselen en om de stand van zaken door te nemen. In een creatieve setting werd ons jaaroverzicht gepresenteerd en leerde nieuwkomers elkaar kennen. Officieel werd ons eerste vliegtuig onthuld, het radiografisch bestuurbare 1:10 model van de Helpman 1.
De opkomst was boven verwachting, een groep van ruim 20 personen bij elkaar, verbonden door het vliegtuig, van binnen en buiten de stichting. Dat voelt goed! Nieuwe mensen leerde elkaar kennen binnen de “familie”. Het was een bruisend geheel van verbinding en vernieuwing.
De opening begon met aandacht voor het overlijden van Henk Blouw. Hij heeft een miniatuurmodel gemaakt van de Helpman 1 en hij is onze basis geweest voor het project.
Op 89-jarige leeftijd overleed Henk in januari van dit jaar. Hij heeft een waardevolle en uitgebreide collectie aan vliegtuigmodellen nagelaten, waaronder de Helpman 1. Zijn technische schetsen en het model van de Helpman 1, waar hij ruim drie jaar aan heeft gewerkt, zijn de doorslaggevende factor en uitgangspunt geweest voor het project en de stichting. Zonder deze accurate technische schetsen was het vliegtuigproject en de stichting waarschijnlijk niet van de grond gekomen. Zijn vleugels hebben we gekregen, we zijn hem daar erg dankbaar voor.

Herman opent de bijeenkomst met het overlijdensbericht van Henk Blouw.

De nieuwe partners Geveke Bouw en Bierling de Schepper werden van harte welkom geheten door Ben. Ook onze nieuwe leden Jaap en Emmy. Het is fijn te beseffen dat het langzaam een groep begint te worden die met elkaar in verbinding staan met elk hun eigen talent. Speciale gast, voor o.a. de onthulling, was kleinzoon Emile Koopmans. Het was zijn opa die als pionier in Groningen het “idiote” idee had om een vliegtuig te bouwen in de biljartfabriek, met goed gevolg…een luchtwaardig vliegtuig.

Jaap en Martin onthullen het (vliegende) 1:10 schaalmodel van de Helpman 1.


Voor we met de onthulling van de 1:10 verder gingen, lichte we de jaarbegroting en -plannen toe, de financiële en organisatorische verslagen zijn binnenkort terug te vinden op onze website.
Evert nam ons mee in de ervaring en nut van de planningsmethode die we hanteren voor de realisatie van onze vervolg vliegtuigen, een 1:3 en een 1:1 schaal.
Na de onthulling, zie de foto’s, was er ruim de gelegenheid elkaar te spreken en van gedachten te wisselen. Als bedankje kreeg iedereen een fraaie kleurenposter mee, met daarop de Helpman 1 en onze slogan: “boven jezelf en Groningen uitstijgen!”. Grote dank aan Groninger archieven en Wil de Boer, die met de afbeelding hebben geholpen.

Sociaal en technisch in verbinding staan, elkaar zien en elkaars talent gebruiken, daar staan we voor als stichting. “Een stukje verder vooruit helpen”. Als ‘t aan ons ligt duurzaam met vleugels, door de lucht!

Hjalmar en Emile in gesprek met elkaar over de Helpman 1.
De Helpman 1 wordt bewonderd en verbindende verhalen worden verteld.