Het 1:10 schaalmodel is klaar om te testvliegen

,

In oktober is er hard gewerkt aan ons radiografische bestuurbare 1:10 schaalmodel van de Helpman 1. Voor de zomervakantie was het model al te bewonderen op het Maakfestival in het Forum Groningen en in de Telegraaf. Het toestel moest nog worden gekeurd en getest (pre-flight) om te gaan testvliegen en definitieve goedkeuring te krijgen.
Het fabriceren en construeren vergde enig oefening als niet ervaren modelbouwers. Met de schetsen van Henk Blouw en vergelijkbare radiografische modellen konden we flink wat inzichten krijgen. Uiteindelijk is vliegtuig gebouwd en op verschillende aspecten gekeurd voor veiligheid.
Het 1:10 model werd door Harry van onze partner RCMA gekeurd en met onze medewerking getest. Harry is erkend KNVvL keurmeester.
Spannend was het, omdat we geen ervaring hebben in het bouwen van modelvliegtuigen. De eerste keuringsresultaten waren boven verwachting, op enkele punten na bijna helemaal goed. Dit gegeven gaf ons vleugels!

Een van de keuringsonderdelen is het testen van de trekkracht. Door met verschillende propellers te proefdraaien vonden we een ideale trekkracht cq. toerental balans. Hier is een filmpje (met geluid) van gemaakt waarin de trekkracht wordt getoond op een digitale veerunster, met in de hoofdrol een van onze leden Jaap.

Inmiddels is het toestel helemaal gereed en goed bevonden om het luchtruim in te gaan. In maart of april dit jaar verwachten we de eerste resultaten van het testvliegen. Voorlopig is het seizoen nog niet geschikt en moeten we geduld bewaren.

Hij wil uitvliegen naar buiten, maar moet nog even geduld hebben.