De cirkel is rond! Inspireren, samenwerken en passie delen

, , , ,

Op 25 maart waren we namens de SVH, stichting vliegende helpman, te gast bij onze collega’s van vliegclub RCMA, radio controlled model Assen, ze zijn ook partner van onze stichting. We vielen met onze neus in de boter bij de eerste kennismaking; een officiële onthulling van een plaquette, een man cave vol met radiografische vliegtuigen en zeer gepassioneerde mensen! Om met onze 1:10 en 1:3 schaalmodel verder te komen hebben we contact gezocht met de vliegclub RCMA en ze zeiden meteen ja, kom maar. Nou, dat hebben we geweten!

We waanden ons in een snoepwinkel toen we zaterdagochtend op bezoek waren bij Harry in zijn werkplaats. Overal waar je kon kijken hangen vliegtuigen en staan helikopters. Zelf gebouwd of zelf ontworpen.


Ons leek het een mooi idee toe om contact te leggen met RCMA. Naast dat ze een actieve vliegclub zijn met technische experts, ligt hun vliegveld op historische grond! Namelijk het oude vliegveld van Ubbena. Hier heeft rond 1911 de Helpman 1 gevlogen, en alle andere vliegtuigen van Groninger makelij. Wat we niet direct wisten is dat één van de RCMA-leden direct familie is van Rolf, die ons vorig jaar is ontvallen. Rolf heeft ons meegeholpen deze website op te zetten. En hij heeft in samenwerking met Anne de website over de historie van het oude vliegveld Ubbena opgezet en ingericht met nauwkeurige details. Hier nog even de link naar deze informatieve en educatieve website die beide heren hebben gemaakt: https://vliegveld-ubbena.zeijen.nu/

Na het warme onthaal en inspirerende verhalen die dag, werden we ook uitgenodigd voor een officiële onthulling van een plaquette dat is geplaatst bij het modelvliegveld in Ubbena. Het vertelt over de geschiedenis van het vliegveld en verwijst naar o.a. de Helpman 1.

Op 1 april, een week later, mocht de kleinzoon van de bouwer van de Helpman 1, Emile Koopmans, de plaquette op spectaculaire wijze onthullen. Als stichting waren we hierbij aanwezig, een mijlpaal en een bijzonder moment voor ons.

We spraken bij de onthulling de mensen die ongelofelijk hard hebben meegewerkt aan het verzamelen van alle informatie dat bekend is over het vliegveld, de vliegtuigen aldaar en technische gegevens van de Helpman 1. Van dat laatste maken we dankbaar gebruik voor onze replica. Een hechte en actieve “familie” kun je wel stellen!
Met dit bezoek en contact is de cirkel rond. Het vliegveld, de erfgenaam, de vliegclub en de replica bouwers allemaal op één plek. Oprecht was dit een heel bijzondere moment, deze samenloop van omstandigheden geeft ons als stichting vleugels! We kunnen er nog steeds niet bij hoe alles zo loopt in verbondenheid en toevalligerwijs prachtig uitpakt. We wisten bijvoorbeeld tot twee weken voor de onthulling helemaal niets van de plannen af, toeval? Het had zo moeten zijn en we waren erbij!

Wordt vervolgd……….