11e projectbijeenkomst; het bouwen van de vliegende Helpman is begonnen!

Op 8 maart was onze eerste bouwbijeenkomst dit jaar in Hoogkerk. Door ziekte kon de bouwbijeenkomst in januari niet door gaan. Maar we hebben niet stil gezeten, de eerste stappen voor een vliegende Helpman zijn gezet. En hoe? De 1:10 schaal begint vorm te krijgen met een romp, vleugels en een technische tekening.

Begin dit jaar hadden we een partnerbijeenkomst waar o.a., de bouwactiviteiten zijn besproken en de aanpak. Al snel waren de eerste tekeningen klaar om digitaal te sturen naar de lasersnijder voor het uitsnijden van de onderdelen voor een eerste montagetest. De opzet is om één romp en drie vleugels te testen op maakbaarheid, montage en sterkte. Tijdens deze bijeenkomst, zo’n anderhalve maand na de partnerbijeenkomst, was alles gemonteerd en dat resulteerde in een serieus lijkend vliegtuig, zoals ook op de foto is te zien.

Naast het vliegtuig is ook gedacht aan een robuuste koffer voor het vervoeren van het 1:10 model naar het vliegveld of, zo lang de bouw nog bezig is, naar de werkplaats in de Makerspace. Barry, naast modelbouwer ook een echte alleskunner, heeft deze fraaie kist gemaakt.

De bouwbijeenkomsten zijn dit jaar gereduceerd en omgezet naar werkplaatsbijeenkomsten, waardoor we óf in de werkplaats onderdelen maken óf online calculatie en administratie doornemen voor de bouw.

Tijdens deze bijeenkomst in Hoogkerk konden we de resultaten bewonderen en de vervolgstappen doornemen. Inmiddels waren de onderdelen voor de tweede en de derde vleugel ook uitgesneden en kon Martin aan de slag met het monteren.
Ook kwam Jaap voor het eerst letterlijk online in beeld, onze nieuwe aanwinst in het team. Jaap zal naast zijn ervaring als piloot en techneut ons helpen met zijn kennis over elektromotoren, elektronica en besturing. Met zijn praktische kennis van aerodynamica hebben we een serieuze kracht erbij, waardoor de realisatie van een vliegende Helpman steeds dichterbij komt. Er staat nog een hoop moois te gebeuren, samenwerkingsverbanden, excursies en een evenement waar iedereen in Groningen de vliegende Helpman kan bewonderen van dichtbij. En kennis kan maken met ons team en de stichting.

Naast onze eigen praktische kunde en aanpak hebben we Lambach Aircraft als partner aan boord voor een theoretische benadering. Door middel van simulatie van ons 1:10 model uit te voeren in een softwarepakket kunnen we bestuderen of onze ontwerpkeuzes voor de vleugels juist zijn geweest. Bedenk dat we (leden van het bouwteam) nog nooit een vliegtuig hebben ontworpen! We doen alles op intuïtie en kennis uit andere vakgebieden, op basis van doordachte stappen, evaluatie en goed overleg. Onze ideeën toetsen en suggesties ter verbetering doorvoeren is de beste combinatie om de 1:10 model veilig in de lucht te krijgen en te houden. Dit is design thinking: stap voor stap naar een oplossing toe werken!

Aan het einde van de avond kregen we nog een verrassingsbezoek uit het buitenland. Een Amerikaans familielid van één van de uitbaters wilde graag komen kijken bij onze nieuwe aanwinst. Met plezier in zijn ogen aanschouwde hij onze eerste resultaten, zichtbaar enthousiast droomde hij met ons mee hoe dit model zou gaan vliegen. Toen we hem een papieren bouwplaat overhandigden om onze stichting en de Helpman 1 te promoten, werden we getrakteerd op onze eerste donatie! Ja, we zijn begonnen met bouwen en stapje voor stapje onze droom aan het realiseren……hoe mooi is het om mensen te inspireren?!