2e Projectbijeenkomst; waarom kun je vliegen?

Op 30 maart 2022 waren de bouwers van de Helpman 1 te gast in het Dorpshuis te Hoogkerk, daar werden ze hartelijk ontvangen en liet de koffie tijdens lessen en overleggen zich goed smaken. Bedankt voor de gastvrijheid! In deze 2e bijeenkomst lag vooral de nadruk op praktisch inzicht krijgen in vliegen, bouwen en hoe we het bouwproces maar ook de historie van de Helpman 1 brengen bij het publiek. Waarom kun je vliegen en hoe doe je dat? Deze en andere vragen werden beantwoord tijdens de bijeenkomst in een workshop, die door de bouwteamleden, Herman en Louisa, is samengesteld.
Om te vliegen heb je liftkracht nodig, ontstaan door een luchtstroom. De liftformule is een formule waarmee je kunt berekenen wat je nodig hebt om te kunnen vliegen en hoe verschillende omstandigheden het vliegen beïnvloed.
Dankzij een oud-Groninger, natuurkundige Daniel Bernoulli, 1700-1782, weten we vandaag de dag waarom we kunnen vliegen. De wet van Bernoulli maakt dit inzichtelijk. De wet zegt dat wanneer je een vernauwing in een buis hebt, de lucht sneller gaat stromen en de luchtdruk daalt. Bij een vliegtuigvleugel, een halve vernauwde buis, krijg je dus boven de vleugel een lagere druk dan onder de vleugel. Hierdoor ontstaat een opwaarts druk. En deze druk noemen we liftkracht. Als het ware wordt het vliegtuig opgetild door de lucht.
Naast deze toch wel technische workshop, werd er ook plezier gemaakt tijdens een stofzuiger experiment met pinpongballen, om het principe van lift te laten zien.
Om zelf in de “lift’ van het bouwen te komen is er een bestaand vliegtuigmodel van balsahout aangeschaft die we met z’n allen gaan bouwen, tja kinderen en volwassenen moeten blijven spelen!
De meeting eindigde iets later dan gepland, zo veel te bepraten en te beluisteren. Uiteindelijk vertrokken we, met stofzuiger en al, en het hoofd vol nieuwe ideeën en inzichten, naar huis.
Wie had dat nou gedacht, dat de luchtvaart wereldwijd inzichtelijker is gemaakt door een Groninger!

Herman legt de liftformule uit, die dankzij oud-Groninger Daniel Bernoulli is ontstaan en wereldwijd mensen helpt.