Excursie vliegveld Hoogeveen; zelfgebouwd vliegtuig

,

Zaterdag 16 april 2022 viel het bouwteam van de Helpman 1 met de neus in de boter: een zelfgebouwd vliegtuig bekijken, druk vliegbedrijf, taxiënde vliegtuigen en een historische Tiger Moth bi-plane, die net weer terug is van een vlucht; “dit is heel vet!” Om nog bekender te raken met het bouwen van het vliegtuig, de Helpman 1, is er contact gezocht met Douwe van der Werff en zijn kompaan Alfons Merlijn. In een stralende zon op de grasbaan van Hoogeveen, genietend van vliegtuigen in de lucht én op de grond, dat is intens genieten op een zaterdagochtend!
En ware traktatie is het om rond te mogen lopen door de hangaar van Douwe waar zijn zelfgebouwde Pietenpol vliegtuig staat te pronken naast twee andere schitterende toestellen. Alles begint met een kopje koffie en een gesprek ….de verhalen komen los met nuttige informatie, tips en trucs. Hoewel het plezier om te gaan bouwen toeneemt, worden de mogelijke uitdagingen ook duidelijker.
Zowel Douwe als Alfons zijn echte pioniers, dat zie je, dat voel je en dat hoor je. Ze gaan niets uit de weg en zijn niet van hun stuk te brengen. Of ze nu op zoek zijn naar hout wat van ver weg uit het buitenland moet komen of een propeller dat ergens in Engeland moet worden gemaakt….ze gaan er op uit en doen het. Avonturen beleven en positief blijven, wat er ook gebeurt.
In de kantine van de hangaar staat een tweede vliegtuigromp in aanbouw. Goed is te zien hoe alle onderdelen met elkaar zijn verbonden en de precisie waarmee het houd is gevormd en bewerkt. Douwe vertelt ons over de houdsoorten die hij gebruikt bij het bouwen. Marnix, bouwteamlid van de Helpman 1 en meubelmaker, weet precies wat Douwe bedoeld met hout van goede kwaliteit……dicht op elkaar staande jaarringen, dat is geschikt hout. Echter is niet elke boom geschikt, want naast dicht op elkaar liggende jaarringen, moet de boom ook nog eens zonder vergroeiing zijn, zoals noesten en knikken. Homogeen hout noemen ze dat. Dus er komt veel kijken bij “goed’ hout voor een vliegtuig.
Oprecht zijn we Douwe en Alfons dankbaar voor een onvergetelijke dag. Iedereen keek zijn ogen uit bij de vliegtuigen en genoot van elk woord dat werd gesproken. In de gesprekken werden we geattendeerd door Alfons op een boekje uit 1910; “Een week als Vliegmensch”, geschreven is door Jan Feith. De schrijver bleek bij navraag verre familie te zijn van ons bestuurslid Marjan Feith.
Kortom, een kleine wereld vol bijzondere toevalligheden……wat allen betreft, is dit bezoek een wordt vervolgd en het goede begin om verder te komen met de replica bouw van de Helpman 1. In verbinding komen met de juiste mensen is misschien wel het belangrijkste als je iets uitzonderlijks wilt doen. Tot de volgende keer Douwe en Alfons!