Op 26 september 2021 schrijft Reinder Smith op de website van RTV Noord:

Herman Kuis gaat het eerste Groninger vliegtuig, de Helpman 1, nabouwen. De originele Helpman 1 werd in 1910 gebouwd door Emile de Schepper en Hubert Hagens in een biljartfabriek in Helpman en stortte neer op 25 september, vandaag 110 jaar geleden.In 2026 moet het toestel het luchtruim gaan kiezen, maar om dat doel te bereiken heeft Kuis nog wel wat hulp nodig.

‘Verhaal om trots op te zijn’

110 jaar nadat de Helpman 1 neerstortte bij een demonstratievlucht in de buurt van Den Haag, lanceert de Groninger Kuis het plan om een vliegende replica van het toestel te bouwen. ‘Ik vind het heel inspirerend dat Groningers toen dat vliegtuig hebben gebouwd’, zegt Kuis. ‘Het is een verhaal waar we als Groningers trots op kunnen zijn. En dat is goed in deze tijd van aardbevingen en corona.’

Lees verder op de website van RTV Noord >>