Evenementen: Maakfestival en New Energy Forum

, ,

Op 8 en 20 juni presenteerden wij ons als stichting met het vliegtuigproject op het Maakfestival in het Forum en New Energy Forum op het Zernike complex. Beide evenementen stonden in het teken van creëren en innovatie. Inspirerende en inzichtgevende gesprekken mochten we voeren en andere out-of-the-box denkers en handige “prutsers” ontmoeten. We mochten nieuwe teamleden verwelkomen en namen we afscheid van ons tijdelijke teamlid Ylse, student onderzoeker van de Hanzehogeschool Groningen. Ze deed onderzoek naar een slimme PR & Marketing tool.

Op 8 juni was het Maakfestival in het Forum Groningen, altijd een feest om hier te mogen zijn! Het forum is dan een dag het platform voor creatievelingen, hobby matig of professioneel, uit de provincie, die hun creaties en denkwijzen met het publiek delen. Omdat we zelf ook al een tijdje bezig zijn in dit veld, kom je op zo’n dag veel bekenden tegen. Naast bekenden ontmoet je ook nieuwe mensen, je ontdekt dat er meer gelijkgestemden zijn, waar je niet altijd weet van hebt. Het Forum is daarin een prachtige plek voor publiek en voor makers, ontdekken en verbinden is de kern voor zo’n dag.

De Helpman 1 in een rondje om de Martinitoren, met op de achtergrond publiek bij het Maakfestival Forum Groningen

Tijdens het Maakfestival namen we ook afscheid van Ylse, ze deed haar afstudeeronderzoek bij onze stichting om een PR en marketing tool te ontwikkelen waarmee we ons bereik naar vrijwilligers toe kunnen vergroten. Met het Maakfestival konden we haar product meteen inzetten en het leverde ook resultaat op! Twee geïnteresseerden wilden graag met ons in contact komen op basis van onze openstaande vacatures.

Afscheid nemen van Ylse bij het Forum Groningen, v.l.n.r.; Jaap, Andor, Ylse, Martin en Herman

New Energy Forum Zernike

Op 20 juni stonden we bij het New Energy Forum op het Zernike terrein bij het gebouw ENTRANCE. Zo’n dag staat in het teken van vernieuwde energie, voor transport en infrastructuur. We stonden daar op uitnodiging van Hive Mobility Centre, ze houden zich bezig met o.a. waterstof binnen de luchtvaart. Onze bijdrage komt vanuit het idee dat we een CO2 vliegtuig willen maken dat uit 1911 komt en gemaakt is in Groningen. Onze aanpak en ideeën over innovatieve techniek past erg goed binnen het thema van New Energy Forum en Hive Mobility. Ons vliegtuig bestaat voornamelijk uit hout en linnen, dus CO2 neutraal. Daarbij zijn de materialen en verbindingstechnieken uit 1911, minder milieu belastend. Er werd destijds ook veel met de hand gewerkt en met natuurlijke voor de hand \zijnde materialen. Echter, de brandstofmotor loopt nog wel op fossiele brandstof. Als we deze kunnen vervangen door waterstof, hebben we magnifiek voorbeeld van heden en verleden verbonden door de tijd, de ervaring van toen met de kennis van nu, het ideaal combineren. Dit hopen we zowel praktisch als geestelijk te kunnen doen, binnen het technische en sociale domein. want ook techniek valt en staat door mensen.

Bij de “Barn” tijdens New Energy Forum, met onze mock-up en 1:10 schaalmodel. V.l.n.r. Martin, Marnix en Jaap.

De techniek is er al, nu de mindset nog. Bij het New Energy Forum waren veel sprekers te beluisteren en demo’s te bekijken. Wat dan opvalt is dat we met zo’n “oud” vliegtuig en de sociale benadering, niet ver van de realiteit van vandaag staan. Wat die dag leefde bij de mensen is; hoe kunnen we vooruit in de toekomst en wat hebben eigenlijk geleerd van het verleden? Is het achteruitgang om terug te gaan in de tijd om daar te ontdekken wat we nu niet meer weten? Of is ons verleden het resultaat van ons probleem vandaag de dag? Kortom, het laten zien van ons vliegtuig; de Helpman 1, zorgde voor sympathie en inspirerende gesprekken. En, onze stichting partner Groninger Airport Eelde stonden er ook, dat gaf een voldaan gevoel. We willen graag vliegen, op ontdekkingsreis en vooral energiegebruik optimaliseren. Terug gaan in de tijd om in de toekomst te kunnen leven.

Herman Kuis en Jonas van Dorp (Groningen Airport Eelde) bij de 1:10 Helpman. Boven jezelf en Groningen uitstijgen!