Productie 1:1 replica, mock-up romp (deel 1 van 3)

,

Sinds 12 maart zijn we gestart met de vliegtuigromp van de 1:1 schaal. Deze versie betreft een mock-up om zodoende eerst studie te maken van montage- en fabricage techniek. De opgedane kennis tijdens het bouwen van de mock-up zal mee worden genomen in de bouw van de uiteindelijke 1:1 replica. Daarnaast zal ook een 1:3 schaal worden gebouwd die ons kennis en inzicht geeft over het vlieggedrag en bij het voorbereiden op materiaalselectie en krachtanalyse.
In de loods wordt volop gewerkt aan tal van projecten die ons verbind, in onze kracht zet en ons vanuit design thinking uitdaagd. Vaak hebben we een idee of een vraag, het antwoord op beide is een zoektocht die we met elkaar aan gaan. Soms gaat dat makkelijk en soepel, soms ook niet. Dan is het zaak om elkaar te horen, te begrijpen waar het knelt en stap voor stap tot een inzicht te komen wat leidt tot een oplossing. Naast techniek hebben we ook te maken met mensen en processen.

Soms lukt het niet om vooruit te komen, het zit tegen, er is iets mis gegaan in de communicatie, samenwerking of de materialen. Dan staan we als team sterk, ook al zijn we graag individueel bezig. We komen samen en houden elkaar vast, want wat telt is de kracht die we samen hebben om persoonlijk te slagen. De verbindingen die daardoor ontstaan geven hoop en broederschap.

Zo zijn we ook gestart met de Mock-up, ondanks vele vragen die we nog niet kunnen beantwoorden, zijn we gestart en met aandacht lossen we de vragen op of bedenken we nieuwe mogelijkheden. Ook leren we elkaar persoonlijk steeds beter kennen in het proces, dan blijkt een project als deze niet veel anders dan andere projecten waar mensen samen werken en van elkaar leren. Ieder heeft zijn kracht en zijn valkuil, zo lang we het einddoel zien, komen we vooruit.

We geven niet op! En waar nodig schaven we bij, creëren we helderheid en bij twijfel vragen we nog een keer. De Y-vorm is complex, na veel passen en meten hebben we het voor elkaar gekregen. Geheel volgens de huidige richtlijnen, de AC-43.

En dan ontstaat er iets moois, het resultaat begint vorm te krijgen. Alle stukjes vallen op hun plaats, er is weer een obstakel overwonnen en het team is een ervaring rijker.

De bodem is klaar van de Mock-up! Daarbij zijn de eerste vleugelribben ook uitgefreesd voor een try-out. We zullen met deze resultaten de processen en maakwijzen evalueren en vervolgstappen in de bouw ermee bepalen. Dank aan Bouwderij, we hebben grote hulp aan hun vaardigheid.