Terug bij onze bouwvrienden in Hoogeveen!

, ,

Op 8 april bezochten we onze bouwvrienden Alfons en Douwe in Hoogeveen. In 2022 maakten we voor het eerst kennis met elkaar. Het voelde als thuiskomen; een zaterdagochtend met mooi weer, de hangaar met de Pietenpol binnenlopend, om elkaar weer te treffen. En onder het genot van een kop koffie en Groninger koek, de laatste ontwikkelingen door te nemen en twee nieuwe leden te introduceren. Ja, het mag wel zo!

In het afgelopen jaar hebben we veel gedaan als stichting, maar ons pronkstuk deze dag was toch wel onze 1:10 model van de Helpman 1. En de verrassing voor beide heren; een bouwplaat van de Helpman 1. Alfons en Douwe hadden ook niet stilgezeten, de Pietenpol was een stuk gevorderd en een ander toestel dat vorig jaar nog in aanbouw was, stond klaar om te vliegen.
Toewijding, doorzettingsvermogen en plezier, met deze ingrediënten doorloopt initiatiefnemer Douwe het bouwproces van het vliegtuig de Pietenpol, samen met zijn compagnon Alfons. Zowel Douwe als Alfons zijn toegewijd en fanatiek, a happy couple!
Volgend jaar staan wij er met een 1:3 schaalmodel, hun mindset werkt aanstekelijk op ons. Na volgend jaar, ergens, gaan we de Pietenpol en de Helpman 1, samen in de lucht, fotograferen!

De Pietenpol, een vliegtuig uit de 30-er jaren, zelf te maken, bedacht door een autodidact Bernard Pietenpol. Ook toen waren er pioniers die dingen deden vanuit hun talent, plezier en doorzettingsvermogen. Vandaag de dag wordt dit verhaal nog steeds voortgezet en beleefd. Alfons en ambassadeur Douwe zijn inmiddels bezig met hun 2e toestel!

Ook dit keer was het smullen geblazen, in de “woonkamer” van beide heren, bij het zien van al die houten vliegtuigen aan het plafond en op de vloer. Ja, dat is mooi!
Wat we niet konden vermoeden is dat Alfons fanatiek bouwplaat bouwer is, dus met papier vliegtuigmodellen maken. Dat we als presentje een bouwplaat van de Helpman 1 hadden meegebracht kwam dan ook als een leuke verrassing voor hem, maar ook voor ons! Uit de reactie van Alfons op onze bouwplaat bleek dat we kwaliteit hadden afgeleverd. Met dit compliment kun je niet anders dan vliegen. Ja, we kregen vleugels of zo je wil veren!

Naast bouwen moet je soms repareren, of beter, voorkomen dat je dat moet doen. Techniek in de vliegwereld staat onder streng toeziend oog van de piloot, bouwer en autoriteit. Als gepensioneerd brandweerman op een luchthaven, weet Martin als geen ander hoe belangrijk het is om doordacht en achtzaam om te gaan met de risico’s die bij het vliegen en bouwen horen. Het is en blijft een fantastische bezigheid, vliegen. Maar het kan, zoals de foto laat zien, ook wel eens anders uitpakken dan voorzien.