Excursie Dutch Rush vliegveld Texel

,

Op zaterdag 17 september waren we te gast bij Dutch Rush Aerobatics, waar we een warm onthaal kregen door aerobatics piloot Frank van Houten en teammanager Arja Boon. Samen met hun collega’s runnen ze een airshowteam rondom het vliegtuig de Sukhoi 26MX. Met als thema: “We fly to inspire”, voelden we ons helemaal thuis, bij hen op vliegveld Texel. Door het onstuimige weer kon de beoogde trainingsvlucht niet door gaan. Maar het bekijken van de Sukhoi 26MX wel, wat een pracht van een aerobatics vliegtuig. Een zeer geslaagde dag!
De wind gierde door de hangaar terwijl we de Sukhoi aan het bewonderen zijn. Wat een vliegtuig is ze; sterk, wendbaar en helemaal geconfigureerd voor Frank om het beste uit zijn vliegshows te halen. Want dat is waar hij en Arja voor gaan; het beste uit jezelf halen en andere mensen inspireren om dat ook te doen. Met aandacht voor onder andere de vormgeving, besturing, choreografie en het lichaam, weet Frank met zijn team elke keer weer een verbeterde uitvoering van de show neer te zetten, tijdens de intense vluchten.

Bij aankomst in het begin van de ochtend worden we verwelkomd door Arja en Frank. In hun thuisbasis worden we getrakteerd op een heerlijke taart, terwijl we kennis maken met Frank wanneer hij verteld over zijn achtergrond en ervaringen. Al gauw wordt duidelijk dat hij een ware vliegfanaat is. Van modelbouw, via piloot bij de marine, naar piloot op een privé jet en daarnaast vliegen met een aerobatics toestel om anderen te inspireren.


Dutch Rush verzorgt displays tijdens airshows en evenementen zoals Moto GP. En ook voor goede doelen zoals Hartje voor de zorg en Against Cancer, een stichting die zich inzet voor kinderen met kanker en hun families.
Terwijl Frank zijn verhaal doet over een bijzondere vlucht waarbij hij hartjes maakt boven het kinderziekenhuis, zie je in zijn ogen de diepe verbondenheid met zijn kleine toeschouwers. Wanneer Arja haar verhaal vertelt over diezelfde vlucht is het bij ons even diepe stilte. Als teammanager ziet en hoort zij de enthousiaste en soms emotionele reacties van het publiek op de grond. Mensen even optillen uit hun dagelijkse leven en hen een hart onder de riem steken vanuit een mooi symbool in de lucht. “We fly to inspire”, dit is oprecht wat ze doen.

Naast vliegen geeft Frank ook lezingen als gastspreker. Hij vertelt over management en durf vertaald in universele taal die iedereen begrijpt. “Wanneer we geen stap durven te zetten uit angst voor het onbekende, zal geen vernieuwing plaatsvinden”. Soms moet je vertrouwen op je eigen talent tijdens zo’n proces. Dat is precies wat een pionier doet, het onbekende tegemoet treden met de wetenschap dat je tijdens het proces wel ontdekt wat je moet doen. En dat is waar wij als Stichting Vliegende Helpman ook voor staan: vleugels krijgen door te doen, een stap verder willen en durven zetten!
Na de kennismaking en inspirerende verhalen, gaan we naar de hangaar. Daar staat ze dan, Franks trots, de Sukhoi 26MX. Zo statig als ze daar staat en zo ontzettend technisch doordacht, is het vliegtuig een werkend sierpaard. Alles lijkt te kloppen aan het toestel; o.a. de rolroer balans, de rompconstructie en de gekozen materialen. Alles is op elkaar afgestemd, ook de onderhoudsmonteur kan het goed met de Sukhoi vinden. En daar is Frank dankbaar voor want daarop moet hij blindelings kunnen vertrouwen.

Terwijl we in de rondleiding opgaan, komt Arja ons vergezellen en vraagt ze aan Frank of hij het ‘Aresti dansje’  al met ons heeft gedaan. We kijken met vragende ogen, dansje?! Het is de visuele voorbereiding die Frank altijd doet voor hij airborn gaat. Aresti is de benaming voor de choreografie van de airshow. Het is dus letterlijk op de grond, zonder vliegtuig, de vliegshow stap voor stap doorlopen. Dat het op dansen lijkt is omdat er vliegbewegingen met hand en lichaam worden gemaakt, die niet misstaan op een hedendaags dansfestival. Elke manoeuvre in zo’n vliegoefening heeft zijn eigen beweging. Dus een rondje draaien met je lichaam is het rollen van het vliegtuig. Met je handen en hoofd naar beneden is met de neus omlaag, etc. Een ware balletvoorstelling voeren we op met z’n allen in de hangaar. Het dansen dat Frank met ons doet, heeft als doel om de vliegbewegingen perfect en veilig uit te kunnen voeren…….en bijkomend voordeel om flexibel en warm te blijven.
Als de rondleiding ten einde is praten we nog even na en krijgen we zeer waardevolle tips en tricks voor sponsoring en management.
Met het dansje in ons hoofd gaan we weer richting hometown Groningen. Tijdens de rit terug praten we na over de bijzondere verhalen die we hebben gehoord. We zijn twee bijzondere vrienden en inspirators rijker!

Arja en Frank, ontzettend bedankt voor de uitnodiging! Tot snel ergens in de lucht, of gewoon op Texel in de hangaar met een bak koffie en lekkers.

Bezoek de website van Dutch Rush via: https://dutchrush.nl/airshow-aerobatics/