TESTVLIEGEN SCHAAL 1:10 (DEEL 2 VAN 2) BIJ RCMA

, ,

Op maandag 8 juli was het zo ver, de Helpman 1 vliegt! Bij onze partner RCMA in Ubbena mochten we onze droom in vervulling laten gaan. Na lang wachten door ongunstige weersomstandigheden was het dan eindelijk zo ver. Onder toeziend oog van het publiek ging de Helpman 1 het luchtruim in. Wat deze vlucht nog bijzonderder maakt is, dat het originele vliegtuig in 1911 op dezelfde locatie heeft gevlogen.

Altijd spannend of het lukt, zo’n testvlucht. Hoewel we ons uiterste best hebben gedaan met bouwen, ben je toch wat overgeleverd aan het weer. En omdat we niet exacte technische gegevens hebben van het originele vliegtuig, is het voor ons uitproberen cq. experimenteren. Gelukkig hadden we bij de eerste testvlucht in de Martiniplaza al wel goed resultaat, dat het vliegtuig werkelijk kan vliegen.
In Ubbena bij vliegclub RCMA (Radio Controlled Modelvliegclub Assen) was de echte vlucht, tien minuten lang door de lucht vliegen en bochten draaien.

De vliegende Helpman vanaf de grond gezien. Wat vliegt ze mooi!

Na de vlucht bleek het toestel stabiel te vliegen en goed bestuurbaar. Wel moeten er nog wat kleine aanpassingen worden uitgevoerd betreft de balans. Het toestel mag iets meer gewicht naar voren hebben (neuslastiger), maar dat is relatief makkelijk te verbeteren. Er zal hierna nog één testvlucht komen om het toestel volgens de gelden wet- en regelgeving, namens IL&T, resp. de KNVvL, goedgekeurd te krijgen. Bij deze goedkeuring hebben we én een vliegtuig dat aan de norm voldoet én een vliegtuig dat gebouwd is door niet ervaren mensen. En dat, dat is een hele knappe prestatie! Dat kan alleen omdat we met z’n allen, op basis van ontwerp denken, het vliegtuig hebben gebouwd. Oftewel, stap voor stap, niet meteen conclusies trekken, maar eerst het probleem goed in kaart brengen. En iedereen de gelegenheid geven om een deeloplossing te opperen, hoe gek deze in eerste instantie ook lijkt.

De Helpman 1, 1:10 schaal, in vlucht. Foto: Klaas Tjassens.
Bij de start wordt de Helpman 1 iets geholpen door een lid van RCMA. Het vliegtuig rolt minder goed op gras.