13e projectbijeenkomst: een luchtwaardig vliegtuig

, , ,

Op woensdag 10 mei was te gast Arjen van Pinxteren, hij is de voorzitter van onze partner NVAV. Hij kwam langs om kennis te maken met de stichting en om ons bij te praten over het luchtwaardig maken van een vliegtuig, met focus op de Helpman 1, de 1:1 replica.

Arjen is bekend met het bouwen van vliegtuigen. Als bestuurslid van NVAV, de Nederlandse Vereniging voor Amateur Vliegtuigbouwers, heeft hij al heel wat bouwwerken voorbij zien komen en is dan ook de bron voor ons om mee te sparren en voor te bereiden op ons eigen bouwproces. Met name de uitdagende wet- en regelgeving is hierin leidend. Technisch is het bouwen van een 1:1 replica al een hele klus, daar komt het goed kunnen toepassen van de regels bij. Het vergt dus twee maal zo veel werk om vandaag de dag een vliegtuig te ontwerpen dat luchtwaardig is.

Website naar NVAV: https://www.nvav.nl/

Arjen is voor ons de leermeester en adviseur op gebied van wet- en regelgeving binnen vliegtuigbouw. We leren veel van hem tijdens deze bijeenkomst. Naast nationaal zijn er ook internationale richtlijnen (Europees) waaraan we ons moeten houden. Het is een flinke klus al deze richtlijnen helder te hebben en toe te passen in ons bouwwerk. Voor nu krijgt ons vliegtuig, Helpman schaal 1:1, de status experimental aircraft. Dat wil zeggen dat we zonder bestaande bouwtekening een vliegtuigontwerp moeten maken en dat deze uitvoerig moet zijn getest en gekeurd om het certificaat luchtwaardig te krijgen.

Deze status geeft ons de mogelijkheid om te kunnen bouwen en te vliegen, weliswaar met restricties. Zo is het vlieggebied beperkt, is er extra aandacht nodig voor vliegbewegingen en de technische bouw. Dit pakt voor ons goed uit, we zullen geen lange afstanden vliegen en we gaan ook geen stuntshow geven. Ons uitgangspunt is kunnen kijken naar het vliegtuig en vliegen in de buurt boven ons mooie provincie. Laten zien waartoe we als Groninger pioniers toe in staat zijn! Veiligheid staat voorop tijdens de bouw en het vliegen, maar ook het kunnen oplossen cq. laten verdwijnen van problemen. Mentaal boven de materie uitstijgen is onze uitdaging en de kern van ons bestaan als stichting. Let’s do it!!