8e Projectbijeenkomst; workshop design thinking en bouwplaat

Op 26 oktober werden we verrast door een vrolijke vlieger met slimme techniek uit de vliegercollectie van Martin. Er werd hard gewerkt in de workshop design thinking en de voorlopige papieren modelbouwplaat van de Helpman 1 gepresenteerd en besproken. Het bouwproces werd uitgelicht en bediscussieerd. Kortom een productieve en slagvaardige bouwmeeting.
Martin had wederom een vlieger bij zich uit zijn collectie, dit keer een vlieger die door een slimme constructie, driehoek verbinding van koolstofbuis en een cirkelvormige zoomrand van het vliegerdoek, licht en stijf kan worden gebouwd/ in elkaar kan worden gezet. Een fraaie inkijk hoe je met “simpele” technieken slimme oplossingen kunt krijgen.
In de workshop design thinking gingen we met twee groepen in op twee ontwerpopdrachten, namelijk het ontwerpen van een mock-up (demonstratie uitvoering) van de replica, schaal 1:1 en het opzetten van een slim en uitvoerbaar bouwproces waarmee het eerste schaalmodel van 1:10 tot stand komt.
De mock-up heeft als doel er mee te kunnen oefenen voor toepassing van bouwtechnieken en om mensen het replica te laten zien, voelen en beleven. Het bouwproces moet ervoor zorgen dat meerdere mensen kunnen werken aan het relatief kleine schaalmodel, terwijl er oog is voor samenhang van bouwdelen en bouwtechniek.
In twee teams met elk hun eigen opdracht werd gestart om te zoeken naar een eerste oplossing op papier. In de workshop, die ongeveer anderhalve uur duurt, werd onder tijdsdruk overlegd en creatief nagedacht over het probleem, de wensen en de oplossingen. Het moeilijkste van deze workshop is om je idee te delen met een andere groep en de feedback te ontvangen, let wel de kritiek te ontvangen op je prille idee. Een idee is mooi of goed, maar is het echt zo goed dat er werkelijk ook gebruik van kan worden gemaakt om in de markt te brengen of te gaan gebruiken door anderen? Het beste kom je daarachter om je idee te delen met een ander en op zijn of haar oordeel te vertrouwen. Daarbij is de kritiek die je ontvangt in dit geval niet persoonlijk. Het is een “cadeautje” waarmee je een nog beter idee kunt vormgeven. Heel basaal dit gegeven, maar vaak toch heel spannend om te doen. Door de vraagtechnieken uit de workshop bleek dat het delen van je idee en doorvragen naar de gedachtegangen, het ontvangen van feedback, eigenlijk goed te doen is. Vragen en antwoorden komen vanzelf als de focus maar ligt op het verbeteren van je idee. Nadat alle processtappen binnen deze ontwerpworkshop “design thinking” waren gezet werd duidelijk welke mooie (be)vindingen zijn gedaan. De resultaten worden meegenomen naar een vervolg meeting, want het is nooit perfect maar wel af als de tijd om is. Een mooie denkmethode die in het gehele bouwproces van het vliegtuig kan worden ingezet en daarbij zeer verbindend werkt met iedereen die wil communiceren op technisch niveau en het willen weten van een ander hoe iets beter kan of juist waar een ander een beter idee ziet. Het blijkt met deze techniek ook dat je in relatief korte tijd iets moois en constructiefs kunt ontwerpen.
In het tweede deel kwam de bouwplaat van de Helpman 1 aan bod. Wauw, wat is ie mooi geworden! Hij is nog niet af, maar wel gereed om te gaan testbouwen. Barry, de ontwerper van deze bouwplaat, had een aantal bouwplaten meegenomen voor ons om thuis te testen. Met persoonlijke tekst, instructie en zeer gedetailleerde onderdelen was het kind in ons maximaal geprikkeld. Ook de uitbaters van Het Dorpshuis Hoogkerk kregen van Barry een exemplaar mee naar huis. Ze waren onder de indruk van de bouwplaat. Nog voor dat we naar huis gingen waren ze onderling al druk aan het puzzelen geslagen hoe de onderdelen uit de bouwplaat in elkaar moeten worden gezet. De bouwplaat is bedoeld om te verbinden met de geschiedenis van de Helpman 1, inzicht te geven in het bouwen als een pionier en om het vliegtuig beter te leren kennen op onderdeel niveau. Dat verbinden is zeker gelukt! Met ons innerlijke kind, met de uitbaters en met de ontwerper van de bouwplaat. Nadien is het prototypemodel gebouwd. Deze is op de foto bij dit artikel te bewonderen. Als de bouwplaat helemaal af is zal deze worden aangeboden voor publiek en kan deze worden gebruikt om de geschiedenis van de Helpman 1 en het pioniersverhaal verder te brengen, of om gewoon lekker creatief thuis bezig te zijn. Volg onze website of sociale mediakanalen om dit moment niet te missen!